Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πολιομυελίτιδας
24/10/2015

24 οκτωβριου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πολιομυελίτιδας


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πολιομυελίτιδας (World Polio Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Οκτωβρίου για να υπενθυμίσει τις προσπάθειες του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του (Unicef, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, μιας από τις πιο σοβαρές παιδικές ασθένειες του παρελθόντος και κύρια αιτία της παιδικής αναπηρίας.

Η πολιομυελίτιδα είναι μία οξεία ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει το πεπτικό και νευρικό σύστημα. Προκαλεί πυρετό, εμετό και ακαμψία των μυών και μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα προκαλώντας μόνιμη παράλυση. Επίσης η συγκεκριμένη νόσος μπορεί να παραλύσει τους μύες της αναπνοής και κατάποσης, οδηγώντας στον θάνατο. Μεταξύ δύο και πέντε τοις εκατό των ανθρώπων με πολιομυελίτιδα πεθαίνουν απ’ τη νόσο και περίπου οι μισοί απ’ όλους τους ασθενείς που επιβιώνουν παθαίνουν μόνιμη παράλυση. Η ασθένεια αυτή κρίνεται ως εξαιρετικά επικίνδυνη που πλήττει το παιδικό νευρικό σύστημα και μπορεί να πλήξει εκατομμύρια παιδιά, εάν δεν γίνει δυνατή η εξάλειψή της.

Το 1988, η πολιομυελίτιδα ήταν μία από τις κυρίαρχες αιτίες της παιδικής αναπηρίας σ’ όλο τον κόσμο. Για την καταπολέμηση της νόσου ο ΟΗΕ υιοθέτησε την χρονιά αυτή ένα πρόγραμμα εμβολιασμών, κυρίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Τα στατιστικά αποτελέσματα κατέδειξαν ότι το εν λόγο πρόγραμμα απέδωσε καρπούς αφού ο ετήσιος αριθμός των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας μειώθηκε σημαντικά από 350.000 το 1988, σε 416 το 2013 και 243 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014.

Η πολύχρονη αυτή προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα να προστατευθούν χιλιάδες παιδιά από την αναπηρία και τον εμβολιασμό εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον πλανήτη. Από τις χώρες που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα ,το Πακιστάν παραμένει ως η μεγαλύτερη «δεξαμενή» πολιομυελίτιδας στον κόσμο, ενώ σε χώρες όπου οι τακτικοί εμβολιασμοί δεν είναι προτεραιότητα η πολιομυελίτιδα παραμένει ένας σημαντικός κίνδυνος για τα παιδιά.

Η UNICEF, παρέχει 1,7 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από το στόμα κατά της πολιομυελίτιδας, σε 500 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο. Οι εντατικές αυτές προσπάθειες είχαν ως αποτέλεσμα η αποδοχή του εμβολίου να φτάνει στα υψηλότερά της επίπεδα. Παρόλα αυτά, τα νέα κρούσματα που έχουν παρουσιαστεί αποδεικνύουν πως ενόσω η ασθένεια δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, τα παιδιά εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Δεδομένων των πιο πάνω, η Unicef και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους ώστε να προσεγγιστούν και εμβολιαστούν έγκαιρα όλα τα παιδιά ειδικά αυτά που είναι ευάλωτα από τις συρράξεις, τους εκτοπισμούς και τη φτώχεια.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Back To Top