Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ Οστεοπόρωσης
20/10/2015

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης γιορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου κάθε έτους με σκοπό να ευαισθητοποιήσει όλο και πιο πολλούς για την έγκαιρη πρόληψη της νόσου.

Μελέτες κατέδειξαν ότι αυξάνεται ανησυχητικά το ποσοστό των παιδιών που έχουν οστεοπενία και θα αποτελέσουν μια γενιά οστεοπορωτικών ασθενών αύριο. Πρόσθετα, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μια δραματική αύξηση των κρουσμάτων καταγμάτων που οφείλονται στην οστεοπόρωση σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες, και κυρίως καταγμάτων του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης, του πήχη και του καρπού.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF) μέχρι το 2050 αναμένεται παγκόσμια αύξηση των καταγμάτων ισχίου στους άνδρες κατά 310% και στις γυναίκες κατά 240%. Η σιωπηλή αυτή επιδημία που σύμφωνα με στοιχεία του IOF εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα και φαίνεται να έχει μεγαλύτερο κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο από άλλες μάστιγες της εποχής μας (όπως ο καρκίνος του μαστού, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης κ.α.), συνήθως διαγιγνώσκεται πολύ αργά και αφού έχει προκύψει κάποιο κάταγμα. H ελλιπής ενημέρωση με συνέπεια την καθυστερημένη διάγνωση φαίνεται ότι πυροδοτούν το πρόβλημα σύμφωνα με έρευνα του IOF σε 11 χώρες που έδειξε γενικευμένη άρνηση της επίγνωσης του κινδύνου ανάπτυξης οστεοπόρωσης και περιορισμένη πρόσβαση σε διάγνωση και θεραπεία πριν την πρόκληση του πρώτου κατάγματος.

Δεδομένων των πιο πάνω η ανάγκη εντατικοποίησης όλων των προσπαθειών ενημέρωσης του κοινού στο θέμα της οστεοπόρωσης είναι επιτακτική. Η σωστή ενημέρωση του κοινού συνδέεται με τη πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου η οποία συμβάλλει στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή της από τα πρώτα στάδια εκδήλωσής της. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα πρέπει να προσανατολίζονται μόνο οι Υπηρεσίες Υγείας του τόπου αλλά και οι Σύνδεσμοι και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εξειδικεύονται με το θέμα και αποδεικνύουν καθημερινά την έμπρακτη ευαισθησία και αλληλεγγύη τους προς τους πάσχοντες συμπατριώτες μας.


Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων
Back To Top