Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

Ανανκοίνωση Επ. Εθελοντισμού για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη Δρεπανοκυττάρωση
19/06/2015


Επ. Εθελοντισμού: Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη Δρεπανοκυττάρωση

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, για τη σοβαρή μορφή αναιμίας, τη Δρεπανοκυττάρωση, που προκαλείται από την ανεπάρκεια οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια και για το λόγο αυτό λαμβάνουν το σχήμα δρεπανιού, γιορτάζεται και φέτος στις 19 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυττάρωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού, παλαιότερα η συγκεκριμένη ασθένεια ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρα, με τον μέσο όρο ζωής των ασθενών να μην ξεπερνά τα σαράντα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, χάρις στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής, η ασθένεια αντιμετωπίζεται επαρκώς και ο μέσος όρος ζωής των ασθενών ξεπερνά τα εβδομήντα χρόνια. Η ασθένεια είναι κληρονομική και οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων συμπτώματα αναιμίας όπως είναι η ζαλάδα, η εύκολη κόπωση, η δύσπνοια, η ταχυκαρδία, η μικρότερη αντοχή και λιποθυμική τάση. Η ιατρική επιστημονική κοινότητα δεν έχει δημιουργήσει κάποια θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία. Έτσι, οποιεσδήποτε θεραπείες ακολουθούν οι πάσχοντες, περιστρέφονται γύρω από την αντιμετώπιση των άμεσων και οξέων προβλημάτων και την αποκατάσταση ή πρόληψη των επιπλοκών και των κρίσεων», σημειώνει.

Επίσης, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού αναφέρει ότι η πρόληψη αποτελεί το βασικό παράγοντα για καλύτερες παροχές υπηρεσιών υγείας στους πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική Νόσο και εξίσου σημαντική θεωρείται και η ενδυνάμωση της ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας που παρακολουθούν τους συγκεκριμένους ασθενείς για όλες τις νέες εξελίξεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της νόσου αλλά και τις πιθανές επιπλοκές που μπορούν να συναντήσουν κατά την διάρκεια της πορείας της ασθένειας.

Καταληκτικά, σημειώνει ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να επικεντρώνονται οι προσπάθειες της πολιτείας όπου σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να παρέχονται οι αναγκαίες υποδομές επαρκώς επανδρωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό όπου θα εντοπίζονται, κατανοούνται και αντιμετωπίζονται όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πάσχοντες.
Back To Top