Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

Ανακοίνωση Επιτρόπου Εθελοντισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού - 800 εθελοντές νεκροί
19/08/2015


Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού (World Humanitarian Day) καθιερώθηκε με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, τόσο για να τιμήσει το προσωπικό που εμπλέκεται στις ανθρωπιστικές αποστολές ανά τον πλανήτη, όσο και για να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των αποστολών αυτών.

Όπως αναφέρεται σε μήνυμα του Κύπριου Eπιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννη Γιαννάκη, με την ευκαιρία της Ημέρας, για τον σκοπό αυτό έχει επιλεγεί η 19η Αυγούστου ένεκα του ότι στις 19/8/2003 ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Βραζιλιάνος διπλωμάτης Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλο και 21 συνάδελφοί του έχασαν τη ζωή τους, σε βομβιστική επίθεση στο αρχηγείο του διεθνούς οργανισμού στη Βαγδάτη.

"Σκοπός του ανθρωπιστικού έργου", επισημαίνει ο κ. Γιαννάκη, "είναι η παροχή βοήθειας σε όλους εκείνους που παλεύουν καθημερινά να υπερνικήσουν απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις, που προέρχονται είτε από συγκρούσεις είτε από φυσικές καταστροφές, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στις μέρες μας αφιερώνουν τη ζωή τους καθημερινά στην αποστολή αυτή, παρόλο που το ανθρωπιστικό έργο αποτελεί επάγγελμα υψηλού κινδύνου".

Σύμφωνα με την ActionAid, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 800 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς προσέφεραν βοήθεια σε άτομα που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Χρόνο με τον χρόνο παρατηρείται μια σταθερή αύξηση στον αριθμό των ατόμων που μετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές και έχασαν τη ζωή τους, έχουν απαχθεί ή έχουν τραυματιστεί στη διάρκεια της ανθρωπιστικής δράσης τους. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά σημειώθηκαν στο Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Πακιστάν και το Σουδάν.

Όπως σημειώνει ο Eπίτροπος Εθελοντισμού, "παρά την έκθεση στον κίνδυνο, οι μη κυβερνητικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο σε εμπόλεμες και μη, περιοχές του πλανήτη, έχοντας στόχο και σκοπό την παροχή βοήθειας, τη βελτίωση της ευημερίας και της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας, καθώς και τη μείωση του ανθρωπίνου πόνου και δυστυχίας. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται εθελοντικά σε όλο τον κόσμο για την ανακούφιση των ανθρώπων από τις αρρώστιες, τους λοιμούς, τις καταστροφές και τους πολέμους είναι αξιέπαινες. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια συμβάλλουν στην παροχή στήριξης σε συνανθρώπους μας που έχουν χτυπηθεί από καταστροφές, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση και χωρίς διακρίσεις όσον αφορά στην ιθαγένεια, την κοινωνική τάξη, τη θρησκεία, το φύλο, τη φυλή ή άλλους παράγοντες. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δίκαια τιμούνται τη μέρα αυτή, η οποία θα πρέπει να ευαισθητοποιεί και άλλους, ώστε το όραμα όπως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μία ζωή με αξιοπρέπεια, χωρίς φτώχεια και αδικία, να είναι πλέον κοινό για όλους".

Περισσότερα
Back To Top