Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

Ανακοίνωση Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
08/05/2015


Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκου Ντυνάν. Η ιδέα προήλθε από την Εθνική Επιτροπή της Τσεχοσλοβακίας, η οποία το 1922 κήρυξε τριήμερη εκεχειρία κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα για την προώθηση της ειρήνης. Αυτή την μέρα οι δύο οργανισμοί μάς υπενθυμίζουν τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν σε όλο τον κόσμο για την ανακούφιση των ανθρώπων από τις αρρώστιες, τους λοιμούς, τις καταστροφές και τους πολέμους.

Η ιδέα του ερυθροσταυρισμού γεννήθηκε στο πεδίο της μάχης του Σολφερίνο από την αλτρουιστική διάθεση προσφοράς του Ερρίκου Ντυνάν προς τους τραυματίες στρατιώτες του πολέμου μεταξύ Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας και Γάλλο-ιταλικής συμμαχίας στις 24 Ιουνίου 1859. Η Διεθνής Επιτροπή που σχηματίστηκε τότε από μια ομάδα εθελοντών με φιλάνθρωπα ιδανικά συνέχισε τη δράση της και μετά το Σολφερίνο. Το 1864 υπογράφηκε η πρώτη Σύμβαση της Γενεύης και ιδρύθηκε το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού. Ο Ερυθρός Σταυρός είναι ένας διεθνής οργανισμός ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ο οποίος ιδρύθηκε με σκοπό την προσφορά βοήθειας στα θύματα των πολέμων. Είναι μία απ τις πρώτες μη κυβερνητικές οργανώσεις και στις μέρες μας η μεγαλύτερη και σημαντικότερη, με δράση σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Υπηρετεί τον άνθρωπο σε καιρό πολέμου, αλλά και ειρήνης, σε καιρούς έκτακτης ανάγκης, ανακουφίζει τον πόνο και δίνει ελπίδα ζωής με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες των ανθρώπων και με προτεραιότητα στις πιο επείγουσες περιπτώσεις, χωρίς καμιά διάκριση ή προτίμηση φυλής, έθνους, χρώματος ή θρησκείας. Η ανθρωπιστική δραστηριότητα του Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου επεκτάθηκε παγκοσμίως με τη σταδιακή συμμετοχή όλο και περισσοτέρων χωρών. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί συνώνυμο της αλληλεγγύης και της φιλαλληλίας.

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός (Κ.Ε.Σ.) ιδρύθηκε το 1950 σαν Κλάδος του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού. Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την προσχώρηση της Κύπρου στις συνθήκες της Γενεύης, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, εγκαθιδρύθηκε ως νομικό πρόσωπο με βάση το Νόμο 39 του 1967. Αποτελεί το 188ο μέλος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου και τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση της Κύπρου. Μεταξύ άλλων και πέραν της συνδρομής του στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων σε όλο τον κόσμο, προσφέρει υλική και ηθική στήριξη σε φτωχούς και ασθενείς, βοηθά στην κάλυψη όλων των αναγκών των εγκλωβισμένων, προσφέρει μαθήματα Πρώτων Βοηθειών, οργανώνει αιμοδοσίες, βοηθά στην αντιμετώπιση κρίσεων, καλύπτει ανάγκες μεταναστών, και οργανώνει εκστρατείες για διάφορα κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα, θέματα υγείας κ.α.,

Κινητήριος δύναμη και πολύτιμο στήριγμα για την υλοποίηση των δράσεων του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού είναι οι Εθελοντές του, που ωθούμενοι από αισθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προσφέρουν αρωγή, υποστήριξη και ανακούφιση στους συνανθρώπους μας. Με τη δράση τους και τη συλλογική κινητοποίηση τους οι Ερυθροσταυρίτες Εθελοντές στηρίζουν την κυπριακή κοινωνία και αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται το έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. Με αφορμή την σημερινή μέρα το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους Ερυθροσταυρίτες Εθελοντές που με γνώμονα τις πανανθρώπινες αξίες και αρχές που ενώνουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης, κάτω από το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού και με αγάπη για το συνάνθρωπό μας, έρχονται αρωγοί και υποστηρικτές του έργου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

Η Πολιτεία έχει καθήκον να αναδεικνύει τέτοιες δραστηριότητες και συμπεριφορές που έχουν ως βάση την κοινωνική αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά του ανθρώπου προς το συνάνθρωπο του, αφού η εθελοντική βοήθεια συμπληρώνει την κυβερνητική δραστηριότητα όπως αυτή εκφράζεται και υλοποιείται σε όλους τους τομείς. Τα οργανωμένα κοινωνικά εθελοντικά σύνολα που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας διαδραματίζουν καθημερινά ένα αξιόλογο έργο παρέχοντας κάθε είδους εθελοντικής βοήθειας είτε αυτή είναι ηθική, ψυχολογική ή υλική.

Ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναγνωρίζοντας την τεράστια αξία του εθελοντισμού, στηρίζουμε το έργο των εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, και πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και ειδικότερα των νέων, σε δράσεις και πολιτικές που βοηθούν τον συνάνθρωπο και ικανοποιούν τις ανάγκες του.
Back To Top