Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

Ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού για την Παγκόσμια Ημέρα για το Άσθμα
29/04/2015


Επ. Εθελοντισμού: Ν’ απολαμβάνουν κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας οι ασθματικοί ασθενείς

Πηγή: www.ygeia-news.com

Τρακόσια εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πάσχουν από βρογχικό άσθμα, ενώ η συχνότητά του έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα στα παιδιά, αναφέρει το Γραφείο του Επιτρόπου του Εθελοντισμού, με την ευκαιρία της 5ης του Μάη, Παγκόσμιας Ημέρας για το Άσθμα.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού αναφέρεται ότι το βρογχικό άσθµα, είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκαλεί παροδική στένωση των βρόγχων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται δύσπνοια. «Τα συμπτώματα μπορούν να είναι, είτε ήπιας είτε έντονης μορφής, ενώ το άσθμα δεν είναι ένα στατικό νόσημα, αλλά χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις και η βαρύτητά του ποικίλει τόσο στο χρόνο όσο και από ασθενή σε ασθενή», επισημαίνεται.

«Το άσθμα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «σε πολλές περιπτώσεις είναι κληρονομική νόσος, και άλλες βασικές αιτίες που προκαλούν το άσθμα είναι η αλλεργία ( π.χ. αλλεργία στις γύρεις διαφόρων δένδρων ή φυτών, μύκητες, οικιακή σκόνη κλπ), οι λοιμώξεις κυρίως του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. κρυολογήματα, γρίπη, ιγμορίτιδα κ.ά.), ψυχολογικοί και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, όπως η αναπνοή καπνών και μολυσμένου ατμοσφαιρικού αέρα”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το άσθμα χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια δύσπνοιας, συριγμού, βήχα και πόνου στο στήθος ενώ τα συμπτώματα του άσθματος επηρεάζουν την υγεία του ασθενούς, αλλά και την ποιότητα της ζωής του. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι δεν υπάρχει θεραπεία που να επιτυγχάνει πλήρη ίαση της νόσου, αλλά υπάρχουν κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, που βοηθούν στον έλεγχο και την ανακούφιση των συμπτωμάτων, βελτιώνοντας παράλληλα και την πνευμονική λειτουργία.

«Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση, το βρογχικό άσθµα µπορεί να ελεγχθεί, έτσι ώστε ο ασθενής να ζει µια φυσιολογική ζωή χωρίς συμπτώματα και χωρίς περιορισµό των δραστηριοτήτων του», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Καταλήγοντας επισημαίνεται ότι το άσθμα μπορεί να ελεγχθεί με την έγκαιρη διάγνωση, σωστή θεραπεία και εκπαίδευση των ασθενών, έτσι ώστε οι ασθματικοί ασθενείς να μπορούν να απολαμβάνουν κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Back To Top