Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ κατά ΤΟΥ AIDS
01/12/2015


Η 1η Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome -Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) είναι μια ανίατη λοιμώδης νόσος που οφείλεται στον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus - Ιός της Ανθρώπινης Ανοσολικής Ανεπάρκειας), ένα ιό που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το σύστημα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Οι άνθρωποι με AIDS συχνά υποφέρουν από λοιμώξεις στα έντερα, στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο, στα μάτια και σε άλλα όργανα καθώς επίσης και από εξουθενωτική απώλεια βάρους, διάρροια, νευρολογικές διαταραχές. Επιπλέον, τα άτομα με AIDS είναι ιδιαιτέρως επιρρεπή στην εμφάνιση διαφόρων καρκίνων. Πολλοί άνθρωποι εξουθενώνονται από τα συμπτώματα του AIDS σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν κανονικά στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις αλλά ούτε και στη συντήρηση του νοικοκυριού τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2013, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Το 2014, 36,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV, και ως τον Ιούνιο του 2015, 15,8 εκ άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε θεραπεία. Η Έκθεση της UNAIDS για το 2015 αναφέρεται σε 35% μείωση των νέων μολύνσεων από τον HIV από το 2000, 42% μείωση στους θανάτους που σχετίζονται με την ασθένεια από το 2004, 58% μείωση των νέων μολύνσεων από τον HIV μεταξύ των παιδιών από το 2000, και 84% αύξηση των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας από το 2010. Γενικά, τα μηνύματα της UNAIDS είναι αισιόδοξα και φαίνεται ότι το όραμα για το τέλος της επιδημίας του AIDS μέχρι το 2030 μπορεί να είναι εφικτό.

Όσον άφορα στην Κύπρο, σύμφωνα με τις στατιστικές, υπάρχουν περίπου 850 οροθετικά άτομα. Τα περιστατικά οροθετικών αυξάνονται με αποτέλεσμα την φετινή χρονιά να καταγράφονται διπλάσια κρούσματα από πέρσι με τον αριθμό να ανέρχεται στα 70 νέα περιστατικά.

Στις μέρες μας, τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού γίνονται συνεχώς πιο έντονα με τα οροθετικά άτομα να ζουν τις πλείστες φορές στιγματισμένα. Η απομόνωση, ο φόβος, η ντροπή, η απώλεια της αυτοεκτίμησης κάνουν το άτομο που έχει προσβληθεί με τον ιό να κρύβεται από την κρίση των άλλων και έτσι στερείται κινήτρων για διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανθρώπινης μεταχείρισης, κοινωνικής στήριξης και ιατρικής φροντίδας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ιός δεν κάνει διάκριση μεταξύ φίλου, ηλικίας, φυλής ή οικονομικής κατάστασης και ότι όλοι οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν εάν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες προστασίας. Επομένως, παράλληλα με την προσπάθεια για διακοπή της πορείας της μόλυνσης θα πρέπει περιοριστούν και τα φαινόμενα στιγματισμού, προκαταλήψεων και διακρίσεων που συνοδεύουν την ασθένεια ώστε τα οροθετικά άτομα να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους συμπολίτες τους

Για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου πρέπει η πολιτεία, οι επαγγελματίες υγείας και οι σχετικές με το θέμα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο μόνος τρόπος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ενημέρωση και η πρόληψη, ενέργειες που αποτελούν επιτακτική υποχρέωση κάθε σύγχρονης και ευαισθητοποιημένης κοινωνίας. Επίσης, η φροντίδα, η ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη των φορέων και των ασθενών με AIDS, και των οικογενειών τους θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων των πιο πάνω.
Back To Top