Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ κατά ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ
12/11/2015


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO). Καθιερώθηκε το 2009, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά της Παιδικής Πνευμονίας μετά από τη σύμπραξη 125 μη κυβερνητικών οργανώσεων, κινημάτων πολιτών και κυβερνητικών οργανώσεων, προκειμένου να υποστηριχθούν οι προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση της νόσου. Η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας επιδιώκει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το ότι η πνευμονία είναι θέμα δημόσιας υγείας. Σκοπός της είναι να βοηθήσει στην πρόληψη των εκατομμυρίων θανάτων μικρών παιδιών από πνευμονία που συμβαίνουν κάθε χρόνο. Γενικά η καθιέρωση της ημέρας αυτής στοχεύει στο να υπενθυμίσει την κοινή γνώμη ότι η πνευμονία αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, και να προωθήσει πρωτοβουλίες και δράσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία της ασθένειας.

Πνευμονία ονομάζεται η προσβολή των πνευμόνων από κάποιον μικροοργανισμό (μικρόβια, ιοί, μύκητες, κτλ). Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής που πάσχει από πνευμονία είναι βήχας και πυρετός, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δύσπνοια. Η βαριά μορφή πνευμονίας μπορεί να είναι θανατηφόρος. Οι πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση πνευμονίας περιλαμβάνουν παιδιά κάτω των πέντε ετών, υπερήλικες, καπνιστές, υποσιτισμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (π.χ. ασθενείς με AIDS).

Όσον αφορά την παιδική πνευμονία, αποτελούσε μέχρι το 2013, την πρώτη κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως. Το 2013, για πρώτη φορά κατατάσσεται δεύτερη μετά από τις επιπλοκές στον τοκετό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από τη UNICEF ως αποτέλεσμα της μείωσης των θανάτων από την νόσο κατά 44% από το 2000. Παρόλα αυτά ένα παιδί πεθαίνει από πνευμονία κάθε 25 δευτερόλεπτα με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 954.000 παιδιά ετησίως. Όπως και σε περιπτώσεις ασθενειών, τα θύματα βρίσκονται στις φτωχότερες χώρες του κόσμου που δεν έχουν την δυνατότητα να παρέχουν εμβόλια και την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με την UNICEF το 90% των παιδικών θανάτων από πνευμονία επικεντρώνεται στην Υπό την Σαχάρα Αφρική και τη Νότια Ασία.

Οι παράγοντες κινδύνου για την πνευμονία είναι μεταξύ άλλων ο αλκοολισμός, το κάπνισμα το οποίο προδιαθέτει σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και επιδεινώνει την πορεία τους, η υποθρεψία / κακή διατροφή, η αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος από παθήσεις ή φάρμακα (πχ χημειοθεραπεία), οι χρόνιες βλάβες στους πνεύμονες, και οι επιδημίες γρίπης.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της πνευμονίας, η χρήση των εμβολίων κατά της πνευμονίας, καθώς και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, σώζουν ζωές. Επίσης, απλά μέτρα, όπως ο έγκαιρος και αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθαρό οικιακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλούς πόσιμου νερού και βελτιωμένων εγκαταστάσεων υγιεινής, και η παροχή θρεπτικών ιχνοστοιχείων συμβάλλουν ώστε να μειωθούν τα περιστατικά πνευμονίας.

Δεδομένων των πιο πάνω, συμπεραίνεται ότι η επικέντρωση των προσπαθειών σε δράσεις ενημέρωσης του κοινού στο θέμα της πνευμονίας είναι σημαντική ως μέτρο πρόληψης της. Η σωστή ενημέρωση του κοινού συνδέεται όχι μόνο με τη πρόληψη αλλά και με την έγκαιρη διάγνωση της νόσου η οποία είναι σημαντική και συμβάλλει στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή της από τα πρώτα στάδια εκδήλωσής της. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα πρέπει να προσανατολίζονται μόνο οι Υπηρεσίες Υγείας του τόπου αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εξειδικεύονται με το θέμα και αποδεικνύουν καθημερινά την έμπρακτη ευαισθησία και αλληλεγγύη τους προς τους πάσχοντες συμπατριώτες μας.

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015
Back To Top