Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

Επ. Εθελοντισμού: Χρειάζονται περισσότερα μέτρα κατά των εγκλημάτων μίσους
21/07/2015


Λίγα είναι τα κράτη που έχουν αναπτύξει κάποιου είδους στρατηγική για την εξάλειψη φαινομένων εγκλημάτων μίσους, σύμφωνα με έρευνες, αναφέρει σε μήνυμά του για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα λιγότερα είναι τα κράτη που ασχολούνται με την καταμέτρηση των περιστατικών αυτών, την εφαρμογή μεθόδων προτροπής των θυμάτων για καταγγελία επιθέσεων και διακρίσεων, την ανάπτυξη υπηρεσιών στήριξης των θυμάτων και μεθόδων σωφρονισμού των θυτών.

Ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους» καθιερώθηκε η 22α Ιουλίου, στη μνήμη των 77 σφαγιασθέντων νέων στο νησί Ούτεγια της Νορβηγίας από τον νεοναζιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ.

Ο κ. Γιαννάκη αναφέρει πως στις 29 Σεπτεμβρίου 2014, η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ενέκρινε την Έκθεση της Σουηδής βουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) κας Μαριέττα ντε Πουρμπάιχ-Λουντίν για τον νεοναζισμό και κάλεσε πολιτικούς και βουλευτές να αντικρούσουν την άνοδο και τις πρακτικές του νοεναζισμού στην Ευρώπη, εκθέτοντας το πρόβλημα δημοσίως, με σαφήνεια, απορρίπτοντας και καταδικάζοντας τη νεοναζιστική ιδεολογία και πρακτική.

Ως «έγκλημα μίσους» νοείται η σωματική ή λεκτική επίθεση εις βάρος ενός ατόμου, η οποία υποκινείται από προκαταλήψεις εναντίον του εν λόγω ατόμου εξαιτίας συγκεκριμένου χαρακτηριστικού του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καθορίζει ως έγκλημα μίσους τις εχθρικές συμπεριφορές που πηγάζουν κυρίως από κοινωνικές προκαταλήψεις. Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει τις διακρίσεις, υποχρεώνοντας τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταβάλλουν προσπάθειες για την καταπολέμηση εγκλημάτων, τα οποία υποκινούνται από τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη θρησκευτική μισαλλοδοξία ή την αναπηρία ενός ατόμου, τον γενετήσιο προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου του.

«Τα εγκλήματα μίσους, τα οποία τις πλείστες φορές ανάγονται σε προσωπικές επιθέσεις, αποτελούν σοβαρή απειλή για τη σωματική και ψυχική υγεία των θυμάτων και ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ληφθούν από την πολιτεία σε συνεργασία με τις εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού. Οι πολίτες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν, ώστε να η κοινωνία μας να μην αποτελεί πλέον ένα απλό παρατηρητή καταστάσεων που σχετίζονται με επιθετικές συμπεριφορές και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημειώνει ο Επίτροπος.
Back To Top