Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

29 Οκτωβριου - Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων
29/10/2015


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων (World Stroke Organization) έχει καθιερώσει την 29η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια τα οποία απειλούν την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αφού προκαλούν σοβαρές σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις, όχι μόνο στους επιζώντες ασθενείς, αλλά και στις οικογένειές τους. Η ενημέρωση των πολιτών επικεντρώνεται στην κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για εκδήλωση Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου όπως είναι η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο σακχαρώδης διαβήτης, η ενθάρρυνση για υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και αύξηση της σωματικής άσκησης, διακοπής του καπνίσματος και περιορισμού της κατανάλωσης αλκοόλ.

Κάθε 6 δευτερόλεπτα, ένα θανατηφόρο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο συμβαίνει κάπου στον κόσμο, με αποτέλεσμα σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι να πεθαίνουν εξαιτίας του. Επίσης, ένας στους έξι συνανθρώπους μας κινδυνεύει να υποστεί Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή του με αποτέλεσμα η εν λόγω πάθηση να αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας καθώς κάθε χρόνο. Στην Κύπρο, σύμφωνα με την Νευρολογική Εταιρεία Κύπρου, καταγράφονται περί τα χίλια περιστατικά αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων κάθε χρόνο εκ των οποίων τα 200 είναι θανατηφόρα.

Όπως σε κάθε ασθένεια έτσι και στην περίπτωση των εγκεφαλικών επεισοδίων η πρόληψη είναι σημαντική και ως εκ τούτου συστήνεται η υγιεινή και σε χαμηλά λιπαρά διατροφή, η σωματική άσκηση, ο έλεγχος της αρτηριακή πίεσης, χοληστερίνης και σακχάρου, διακοπή του καπνίσματος και περιορισμό της αλκοόλης, ο περιοδικός έλεγχος της καρδιάς. O ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι σημαντικός στον τομέα αυτό της ενημέρωσης περί των εγκεφαλικών επεισοδίων, της πρόληψης τους καθώς και της προαγωγής της υγιεινής διατροφής και άσκησης. Το εγκεφαλικό μπορεί να προληφθεί αλλά αν ωστόσο συμβεί είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί έγκαιρα και να μεταφερθεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο. Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί ιατρικό επείγον. Η άμεση αντιμετώπιση μπορεί να σώσει ζωές και να μειώσει την αναπηρία Σημειώνεται ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που επιφέρει μια αναπηρία, αλλάζει όχι μόνο τον τρόπο ζωής του ίδιου του ασθενή, αλλά συνεπάγεται και ένα μεγάλο οικονομικό κόστος αποκατάστασης, για την οικογένεια και για το σύστημα υγείας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Back To Top