Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

Ανακοίνωση Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού με αφορμή την Ημέρα της Γης
22/04/2015


Την ευθύνη όλων απέναντι στη διάσωση του πλανήτη και την αντιμετώπιση των οικολογικών προβλημάτων τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με αφορμή την Ημέρα της Γης που γιορτάζεται στις 22 Απριλίου.

Όπως αναφέρεται η ημέρα αυτή συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες, σε μια προσπάθεια προάσπισης των «δικαιωμάτων» της Γης.

“Ο πλανήτης μας σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστια οικολογικά προβλήματα αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης του φυσικού πλούτου που μας χάρισε η Γη. Ένα από τα πλέον ανησυχητικά προβλήματα που πρέπει να απασχολήσει όλα τα κράτη είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη με όλες τις καταστροφικές συνέπειες για τη Γη” τονίζεται.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και ότι χρειάζονται άμεσες και στοχευμένες δράσεις σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του.

Άλλα εξίσου σημαντικά προβλήματα που πρέπει να τύχουν χειρισμού σε όλα τα πιο πάνω επίπεδα έχουν σχέση με θέματα επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης υδατικών πόρων, μόλυνσης των θαλάσσιων υδάτων και ακτών, προστασίας της βιοποικιλότητας, λειψυδρίας, ερημοποίησης, ρύπανσης του περιβάλλοντος γενικότερα, καταστροφής των δασών και των υδροβιότοπων, διαταραχής της οικολογικής ισορροπίας κλπ, όπως αναφέρεται.

Τα θέματα της προστασίας της γης, του περιβάλλοντος αλλά και της ποιότητας ζωής θα πρέπει να αποτελέσουν θέματα προτεραιότητας για όλα τα κράτη, διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς, επιστημονικούς φορείς, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και κάθε πολίτη χωριστά, αναφέρεται και προστίθεται ότι για τη διάσωση του πλανήτη έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης και όλοι θα πρέπει να ενεργούμε με γνώμονα την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, την εξοικονόμηση ενέργειας, και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων.

Πηγή: KYΠΕ
Back To Top