Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

Ανακοίνωση Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης Ηλικιωμένων.
14/06/2015


Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης Ηλικιωμένων.

Η προστασία των ευάλωτων ηλικιωμένων ανθρώπων από την κακοποίηση κάθε μορφής πρέπει να εντάσσεται στις προτεραιότητες μιας κοινωνίας, αναφέρει σε μήνυμα ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης Ηλικιωμένων που γιορτάζεται στις 15 Ιουνίου.

Στο μήνυμα ο Επίτροπος αναφέρει ότι η κακοποίηση, κακομεταχείριση ή εκμετάλλευση ηλικιωμένου περιλαμβάνουν οποιαδήποτε ενσυνείδητη, σκόπιμη ή αμελή ενέργεια που προκαλεί βλάβη ή σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης βλάβης σε ένα ηλικιωμένο άτομο στο σωματικό, ψυχικό, συναισθηματικό ή οικονομικό τομέα.

Προσθέτει ότι η γήρανση του πληθυσμού και οι σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αυτή η δημογραφική αλλαγή επιφέρει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστά το θέμα της αντιμετώπισης φαινομένων κακομεταχείρισης ηλικιωμένων ως μείζον για την ευρωπαϊκή κοινότητα. Η εξεύρεση τρόπων για την πρόληψη της κακοποίησης των ηλικιωμένων και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς ζωής στην Τρίτη Ηλικία είναι επίσης σημαντικές προκλήσεις, αναφέρει ο κ. Γιαννάκη.

Τονίζει ακόμη ότι οι δημόσιες Αρχές, οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι επαγγελματίες υγείας και όσοι παρέχουν περίθαλψη, οι Οργανώσεις που ασχολούνται με τα θέματα των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας, καθώς και η πολιτεία θα πρέπει να λάβουν τέτοια μέτρα που να εξασφαλίζουν και διασφαλίζουν πλήρως ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας προστατεύονται επαρκώς και μπορούν να απολαύσουν αξιοπρεπή γηρατειά, ακόμη και όταν εξαρτώνται από άλλους για τη φροντίδα τους.

"Η προστασία των ευάλωτων ηλικιωμένων ανθρώπων από την κακοποίηση κάθε μορφής πρέπει να εντάσσεται στις προτεραιότητες μιας κοινωνίας. Δεν θα πρέπει να αφήνεται κανένα περιθώριο να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, καθώς είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζουν χωρίς τον φόβο πιθανής ή υπαρκτής κακοποίησης, παραμέλησης ή γενικότερα εκμετάλλευσης", καταλήγει στο μήνυμά του ο Επίτροπος.

Πηγή: KYΠΕ
Back To Top