Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ Δωρεάς Οργάνων ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΥΕΣΕΩΝ
28/10/2015


Η Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων καθιερώθηκε το 2005 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και γιορτάζεται στις 28 Οκτωβρίου με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την αξία της δωρεάς οργάνων σώματος, που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Οι μεταμοσχεύσεις και δωρεές οργάνων αποτελούν επίκαιρο θέμα μιας και ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που αναμένουν το ποθητό μόσχευμα. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία. Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή.

Η δωρεά οργάνων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης η οποία είναι η μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Η Δωρεά Οργάνων αφορά στην προσφορά οργάνων προς μεταμόσχευση από δότης που δεν είναι πια στη ζωή. Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο. Από έναν (1) δότη, μπορούν να σωθούν έως και είκοσι (20) ασθενείς που έχουν ανάγκη από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά. Δικαιολογημένα λοιπόν η πραγματοποίηση μίας μεταμόσχευσης αποτελεί πραγματικό ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ για χιλιάδες ασθενείς συνανθρώπους μας,

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μέσω διαφόρων ενημερωτικών εκστρατειών προωθούν την όλη Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών η οποία συνδέεται με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού και συνιστά πράξη ανθρωπισμού. Η αγάπη, ο αλτρουϊσμός και η γενναιοδωρία είναι τα αισθήματα εκείνα που αποτελούν το κίνητρο ώστε ο λήπτης της απόφασης για την δωρεά να υπερβεί τον πόνο της απώλειας του αγαπημένου του ανθρώπου, και να καταφέρει να δώσει ζωή σε άλλους συνανθρώπους του και να γεφυρώσει την ζωή με το θάνατο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Back To Top