Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ της ΒΙΑΣ κατά ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
25/11/2015


Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ανακηρύχθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ορισμός της βίας κατά των γυναικών όπως ορίστηκε και υιοθετήθηκε το 1995 στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών αναφέρει ότι «βία κατά των γυναικών περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή ». Επομένως ο όρος βία περιλαμβάνει τόσο τη βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία) όσο και την βία γενικά, μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία).

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως μορφής, η βία κατά των γυναικών είναι παρούσα και αδιαμφισβήτητη στις μέρες μας χωρίς να περιορίζεται σε συγκεκριμένη κοινωνική τάξη, κουλτούρα, μορφωτικό ή οικονομικό επίπεδο. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις και αυξητικές τάσεις. Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της, ενώ μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών καταγράφονται και στην Κύπρο όπου σύμφωνα με στατιστικές της αστυνομίας, υπάρχει μια αυξητική τάση όσον αφορά αναφορές περιστατικών βίας στην οικογένεια από 833 το 2010 σε 884 το 2014. Η πλειοψηφία των περιστατικών αφορούσαν σωματική βία, με την ψυχολογική και σεξουαλική βία να ακολουθούν σε μικρότερα ποσοστά.

Η βία συνήθως είναι ένα περιστατικό επαναλαμβανόμενο σε βάθος χρόνου. Οι γυναίκες που υφίστανται την βία συνήθως την υφίστανται περισσότερες από μια φορά στη ζωή τους. Δυστυχώς, αν και τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών είναι πολλαπλά, λίγες είναι οι γυναίκες που τολμούν να σπάσουν την σιωπή τους και να ζητήσουν βοήθεια. Συγκεκριμένα, το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα. Όμως, η σιωπή σε τέτοιου είδους περιστατικά τόσο από πλευράς του θύματος όσο και από πλευράς της κοινωνίας αποτελεί εγκληματική πράξη που τρέφει την βία. Η σιωπή συνεπώς τρέφει τη βία και η ανοχή στην άσκηση της ή την απειλή βίας πλήττει την αξιοπρέπεια όχι μόνο των γυναικών αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Η στήριξη των γυναικών που πέφτουν θύματα βίας, πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητά κάθε κοινωνίας και να προσφέρεται σε αυτές κάθε είδους στήριξη. Ο τομέας της εκπαίδευσης αποτελεί ένα βασικό εργαλείο στη όλη προσπάθεια για προώθηση του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της καλλιέργειας κουλτούρας μη-βίας. Παιδεία, Εκκλησία, κρατικές και τοπικές αρχές, εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν εκείνες τις στρατηγικές και πρωτοβουλίες, που θα στηρίζουν τις γυναίκες που γίνονται θύματα βίας και κακοποίησης. Όλοι θα πρέπει να συμβάλουν ώστε να απεγκλωβιστούν οι γυναίκες αυτές και να βρουν την δύναμη να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή για κείνες και για τα παιδιά τους. Όλοι οφείλουν να είναι αρωγοί στην προσπάθεια των ατόμων αυτών να αποκτήσουν ένα ομαλό τρόπο διαβίωσης και να προσβλέπον σε μια νέα προοπτική για τη ζωή και το μέλλον τους.


Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων
Back To Top