Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας
24/10/2015

24 οκτωβριου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

Η 24η Οκτωβρίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ ) ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας η οποία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα καθώς έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας δεδομένου ότι ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις παχύσαρκος.

Η παχυσαρκία αποτελεί την πιο σημαντική διατροφική πάθηση στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής των πασχόντων. Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην σωματική και ψυχική υγεία των πασχόντων είναι σημαντικές και σχετίζονται με σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι άνω των 15 ετών, παγκοσμίως, είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι. Σε ότι αφορά στα παιδιά εκτιμάται ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια είναι υπέρβαρα, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι η παχυσαρκία πλήττει άμεσα και τη χώρα μας αφού σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου ποσοστό 29,6% των Κυπρίων ηλικίας από 20 – 80 χρόνων περιλαμβάνονται στην κατηγορία του κανονικού βάρους, 36,1% περιλαμβάνονται στην κατηγορία των υπέρβαρων και 27,8% στην κατηγορία των παχύσαρκων. Επίσης, η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, η οποία μάλιστα παρουσιάζει μια ανησυχητικά αυξανόμενη πορεία.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην άνοδο της παχυσαρκίας είναι μεταξύ άλλων η καθιστική ζωή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, το αυξημένο στρες, οι διατροφικές συνήθειες και η διατροφική διαπαιδαγώγηση, η έλλειψη ύπνου, η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές κ.ά. Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ένα πλήθος νοσημάτων, όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι παθήσεις της χοληδόχου κύστης, η αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ επιπλέον επιδεινώνει πολλούς από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη φθορά των αγγείων, όπως είναι η υπέρταση και η υψηλή χοληστερίνη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μέχρι το 2020 η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου), θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας μας δίδει την ευκαιρία για να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού τόσο για της αρνητικές συνέπειες της παχυσαρκίας όσο και για την αναγκαιότητα της σωστής διατροφής και άσκησης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν απλές λύσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος και εστιάζονται σε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά του κάθε ενός οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερη κίνηση και ισορροπία στη διαχείριση των θερμίδων. Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται η καλύτερη δίαιτα για τη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, καθώς και για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Γενικά, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η διατροφική εκπαίδευση και η τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών αποτελούν τα θεμέλια της πρόληψης και της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας παιδιών και ενηλίκων.

Πρόσθετα, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας καθοριστικό ρόλο έχει η πρόληψη, για την οποία την ευθύνη έχουν η πολιτεία, τα σχολεία, οι φορείς υγείας και η οικογένεια. Όλοι αυτοί οι φορείς σε συνεργασία με τις Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μπορούν να προωθήσουν την εκπαίδευση και ενημέρωση των παιδιών σε θέματα υγιεινής διατροφής καθώς και την υιοθέτηση στα σχολεία προγραμμάτων προαγωγή της υγείας, ενέργειες που συμβάλλουν σημαντικά στις προσπάθειες κατά της παχυσαρκίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Back To Top