Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης
21/02/2015


Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης είναι μια Προσκοπική και Οδηγική γιορτή. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου, σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Μπέϊντεν-Πάουελ. Την ημέρα αυτή, οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί συλλογίζονται για τις αξίες της οργάνωσής τους, αποστέλλουν τις ευχές τους σε όλους όσοι ανήκουν στη μεγάλη παγκόσμια οικογένεια των Προσκόπων και Οδηγών και προσφέρουν την ευχαριστία και την εκτίμησή τους για την παγκόσμια φιλία που ανθίζει μέσα από το κίνημά αυτό.

Γενικότερα, την 22α Φεβρουαρίου, οι πρόσκοποι και οι οδηγοί όλου του κόσμου έρχονται πιο κοντά με την Ημέρα Σκέψεως, μια γιορτή αφιερωμένη στο όραμα ενός καλύτερου κόσμου, στην ειρήνη, στη φιλία, στην κατανόηση, στην αλληλεγγύη, στην κοινή προσπάθεια των μικρών και μεγάλων όλης της γης να χτίσουν έναν κόσμο αδελφωμένο και ενωμένο. Πρόκειται για ένα συμβολικό εορτασμό, όπου η ελεύθερη σκέψη ξεπερνά φραγμούς και σύνορα, αναλογίζεται την έκταση της προσκοπικής κίνησης και χαιρετά με ανθρωπιά τον αδελφό πρόσκοπο, ανεξαρτήτως χώρας ή φυλής. Είναι επίσης μια ευκαιρία οι νέοι και παλιοί πρόσκοποι και οδηγοί να κάνουν μια αναδρομή στην προσφορά τους και να επαναβεβαιώσουν την πίστη τους στην τήρηση της προσκοπικής Υπόσχεσης που είναι το καθήκον προς τον Θεό, την πατρίδα, την οικογένεια και τον συνάνθρωπο.

Οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι της νεολαίας του τόπου μας, το οποίο διακρίνεται για την πίστη του σε αξίες ηθικές, ανθρωπιστικές και εθνικές. Με βάση αυτές τις αξίες λειτουργούν και προσφέρουν οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί. Εκείνο, όμως, που καθιστά αξιοθαύμαστη τη δράση του προσκοπισμού/οδηγισμού στον τόπο μας είναι ότι δεν περιορίζεται σε μία θεωρητική διερεύνηση των κοινωνικών προβλημάτων, αλλά παρεμβαίνει με τρόπο άμεσο και πρακτικό, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους εθελοντές να συμμετέχουν ενεργά σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες. Η ενεργός συμμετοχή των νέων σε δραστηριότητες κοινωνικής συνεργασίας αποτελεί μέρος της παιδαγωγικής διαδικασίας, η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, με ενεργό ενδιαφέρον για όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία.

Η προσφορά του Σώματος Προσκόπων Κύπρου και του Σώματος Κυπριών Οδηγών είναι πραγματικά τεράστια για την κοινωνία μας και, κυρίως, τις νέες γενιές. Εύχομαι να συνεχίσουν την πλούσια δράση τους και την αφοσίωση τους στο κοινωνικό έργο που επιτελούν, έργο και δράση που θα πρέπει να έχει την ανάλογη κοινωνική αναγνώριση, με την Πολιτεία να στέκεται, με ουσιαστικότερους τρόπους, αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες τους.

Η σημερινή μέρα μας δίδει την ευκαιρία να παραδειγματιστούμε από τον «ωραίο κόσμο» του Προσκοπισμού και Οδηγισμού, να ασπαστούμε τις αξίες και αρετές τους, έτσι ώστε ο κόσμος μας να γίνει ομορφότερος και καλύτερος μέσα από την αγάπη, τη φιλία και τη συναδέλφωση μεταξύ όλων των πολιτών.
Back To Top