Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

Επίτροπος Εθελοντισμού: Να ληφθούν μέτρα για την ευημερία-υγεία των πολιτών
09/07/2015


Η αύξηση του αριθμού των κατοίκων της γης συνεπάγεται και αύξηση των ανισοτήτων με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση να απειλεί να ανατρέψει πολλά δεδομένα και τα όσα ως τώρα αποκτήθηκαν στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη, σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Μέρα Πληθυσμών, που γιορτάζεται στις 11 Ιουλίου.

Στο μήνυμά του, ο κ. Γιαννάκη αναφέρει ότι με βάση έρευνες μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο είναι οι γυναίκες και τα κορίτσια. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι 65 από τα 121 εκατομμύρια παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο είναι κορίτσια. Συνολικά, 600 εκατομμύρια γυναίκες είναι αγράμματες με τον αντίστοιχο αριθμό αντρών να ανέρχεται στα 320 εκατομμύρια.

Σε θέματα υγείας αναφέρεται ότι στην κάτω από την Σαχάρα Αφρική, οι γυναίκες μεταξύ 15-24 ετών έχουν πιθανότητα να μολυνθούν από AIDS τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τους άντρες της ίδιας ηλικίας. Πρόσθετα, μία στις τρεις γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχει υποστεί κάποιου είδους σεξουαλικής βίας.

Ο κ. Γιαννάκη υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αλλά και πολιτικές και συνεργασίες ώστε να τίθενται σε προτεραιότητα θέματα που σχετίζονται με την υγεία και τα ευημερία των λαών. Προσθέτει ότι πολιτεία, παιδεία, ιατρική κοινότητα, εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να προωθηθούν δράσεις που θα στοχεύουν στην ενημέρωση όλων αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα συνάνθρωποι μας ανά το παγκόσμιο, στην πρόληψη και αντιμετώπιση μεταδιδόμενων ασθενειών, στην διασφάλιση καλύτερης ποιότητα ζωής για πολλούς πληθυσμούς της γης, και για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κάθε ανθρώπινη ψυχή.

Ο Επίτροπος αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με την Διεύθυνση Πληθυσμού του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός το 2005 ανερχόταν σε 6,5 δισεκατομμύρια. Το 2050 εκτιμάται ότι θα αγγίζει τα 9,1 δισεκατομμύρια, υπολογίζεται μια αύξηση περίπου κατά 76 εκατομμύρια κάθε χρόνο, ενώ στο τέλος του 21ου αιώνα αναμένεται να ανέλθει στα 13,2 δισεκατομμύρια. Μεγάλο μέρος της αύξησης αντιστοιχεί στην υποσαχάρια Αφρική, μια περιοχή όπου η γεννητικότητα παραμένει πολύ υψηλή κυρίως λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε αντισύλληψη. Η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην γη είναι η Κίνα και ακολουθεί η Ινδία.
Back To Top