Επικοινωνία English  

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ
10/09/2015

10η Σεπτεμβρίου– ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ


H 10η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή σε αυτό το δυσάρεστο γεγονός. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα τελευταία 45 χρόνια υπάρχει αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών κατά 60% σε παγκόσμιο επίπεδο, με την απώλεια ανθρώπων κάθε χρόνο από αυτοκτονίες να ανέρχεται στο 1 εκατομμυρίο. Κάθε μέρα περίπου 3.000 κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και αυτοί που τελικά πετυχαίνουν τον σκοπό τους έχουν κάνει προηγουμένως 20 ή και περισσότερες απόπειρες. Γενικά, δύο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε λεπτό, ενώ ο αριθμός αυτών που αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν είναι εικοσαπλάσιος. Εκτιμάται ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι θάνατοι από αυτοκτονία είναι περισσότεροι από τους θανάτους λόγω τροχαίων ατυχημάτων.

Η αναλογία αυτοκτονιών είναι παραδοσιακά μεγαλύτερη στους ηλικιωμένους άνδρες, ενώ στους νεότερους ανθρώπους παρουσιάζει αυξητική τάση και κατ΄ επέκταση αποτελούν σήμερα και την ομάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο στο ένα τρίτο των χωρών τόσο των αναπτυσσόμενων, όσο και των αναπτυγμένων. Οι ψυχικές διαταραχές, κατά κύριο λόγο η κατάθλιψη και οι συνέπειες από την χρήση αλκοόλ και ουσιών, είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική. Ωστόσο στις Ασιατικές χώρες ένα πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η παρορμητική συμπεριφορά. Στην αυτοκτονία παίζουν ρόλο ένα σύνολο από παράγοντες όπως ψυχολογικοί, κοινωνικοί, βιολογικοί, οικονομικοί και περιβαλλοντικοί αλλά και χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, το AIDS και ποικίλες νευρολογικές διαταραχές. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία αφορούν στον αριθμό των ατόμων που θέτουν τέρμα στη ζωή τους, ο αριθμός αυτοκτονιών κατ’ αναλογία πληθυσμού στην Ελλάδα και την Κύπρο συγκριτικά με τα άλλα κράτη μέλη είναι χαμηλότερος.

Το κόστος της αυτοκτονίας και γενικά της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς είναι τεράστιο. Εκτός από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, υπάρχουν σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις για την οικογένεια και οικονομικές επιπτώσεις για την κοινωνία. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης της αυτοκτονίας είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών παθήσεων. Επίσης, σε περίπτωση που η αυτοκτονία ή η απόπειρα έχει πραγματοποιηθεί, είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η οικογένεια του αυτόχειρα και τα άτομα του περιβάλλοντός του.

Εκκλησία, πολιτεία (μέσα από τον τομέα της παιδείας, εργασίας και υγείας), Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργάζονται αναφορικά με τον τομέα της πρόληψης των αυτοκτονιών. Είναι σημαντικό να γίνονται έγκαιρα αντιληπτά τα σημάδια που προειδοποιούν τον περίγυρο του ατόμου αναφορικά με την επικείμενη πράξη του και να προσφέρεται στο άτομο αυτό κάθε στήριξη, κατανόηση και αγάπη. Η αναζήτηση βοήθειας από άτομα του χώρου της υγείας (π.χ ψυχολόγο ή ψυχίατρο), η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια μπορούν να αποτελέσουν έναν ισχυρό σύμμαχο στην επισήμανση και πρόληψη της αυτοκτονίας.

Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων
Back To Top